Celiakia i uczulenie na gluten to dwa odrębne schorzenia, które są zaliczane do nietolerancji pokarmowych. Nie należy ich mylić ze sobą, ponieważ różnią się objawami i skutkami dla organizmu. Uczulenie na gluten, w przeciwieństwie do celiakii, nie jest chorobą, lecz reakcją na alergen. Jak można je rozpoznać?
Objawy uczulenia na gluten u dzieci
Uczulenie na gluten często pojawia się w wieku dziecięcym i objawia się najczęściej dolegliwościami skórnymi. Najpowszechniejszym z nich jest atopowe zapalenie skóry. Objawy alergii mogą zachodzić również w obrębie układu pokarmowego lub oddechowego. Zazwyczaj wystarczą niewielkie ilości spożytego alergenu do wystąpienia reakcji uczuleniowej, dlatego dość łatwo można ją rozpoznać. Często uczulenie na gluten, które pojawia się w wieku dziecięcym mija wraz z wiekiem, w przeciwieństwie do celiakii, która jest chorobą genetyczną i nieuleczalną.
Objawy uczulenia na gluten u dorosłych
U osób dorosłych objawy uczulenia na gluten występują zwykle po spożyciu większej jego ilości. Podobnie jednak można zauważyć symptomy na skórze, zazwyczaj w formie pokrzywki lub obrzęku naczynioworuchowego. Częstymi objawami są również biegunki, wymioty oraz wodnisty katar. W niektórych przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny. Niestety, uczulenie na gluten, które objawi się w wieku dorosłym, towarzyszy przez resztę życia.
Diagnoza uczulenia na gluten
Rozpoznanie uczulenia oraz wdrożenie leczenia, jest nieco inne niż w przypadku celiakii. Można wykonać testy skórne, jednak te dodanie nie występują u wszystkich uczulonych osób, a także mogą zachodzić u tych, którzy nie są uczuleni. Ujemne pozwalają natomiast z dużym stopniem prawdopodobieństwa wykluczyć alergię. Inną metodą jest oznaczenie przeciwciał IgE. Najbardziej wiarygodny i najskuteczniejszy stopień to całkowite wykluczenie glutenu z diety na pewien czas oraz ponowne jego wprowadzenie przy obserwacji reakcji organizmu.
Leczenie alergii na gluten
Podstawową i w zasadzie jedyną w pełni skuteczną metodą leczenia u osób, u których wykryto alergię na gluten jest przestrzeganie diety bezglutenowej. Należy stosować ją jednak regularnie i konsekwentnie. Wyeliminowanie glutenu z diety może być początkowo bardzo trudne z uwagi na fakt, że zawierające go produkty są bardzo powszechne w codziennej diecie. Ponadto znajdziemy go nie tylko w pieczywach, kaszach, makaronach oraz wypiekach.
Gluten jest również składnikiem wielu słodyczy, wędlin, sosów, przypraw, czy konserw. Osoby uczulone muszą bardzo uważać na to, co spożywają i dokładnie czytać składy produktów umieszczanych w koszyku. Problemem staje się również wyjście do restauracji czy baru, gdy za każdym razem trzeba upewnić się, że przygotowane dania na pewno nie zawierają glutenu. Początkowo może być to trudne, dlatego można udać się do dietetyka, który wyjaśni, które z produktów zawierają gluten oraz rozpisze zdrowy jadłospis.