Dziś nie tylko smak potraw się liczy, ale też ich wygląd i podanie. W restauracjach coraz częściej dba się na równi o smak jedzenia z jego ułożeniem na talerzu. Prawda jest taka, że to co ładniej udekorowane oraz wyglądające smaczniej przyciąga konsumentów.
zdobienie smakołyków
Wiele fabryk czy cukierni obecnie konkuruje ze sobą w kwestii zdobienia wyrobów. Ciasta i ciasteczka są dekorowane tak, by wyglądały smakowicie, a klient wiedział już przy sklepowej ladzie, że chce ich skosztować. Kuszą one smakowitym wyglądem, kolorowym zdobieniem czy ciekawym kształtem. Zazwyczaj dekoracje na ciastkach są zmieniane w zależności od pory roku lub nadchodzących świąt. Na Boże Narodzenie pojawia się w cukierniach pełno ciastek w kształcie choinek, z wymalowanymi na powierzchni bombkami czy ozdobionymi zielonym lukrem, a w okresie przed Wielkanocą ciastka przybierają formę pisanek lub zajączków z kolorowymi elementami. Takie słodycze uwielbiają dzieci, ale też prezentują się one doskonale na świątecznym stole. W Walentynki obdarowujemy się zaś słodyczami w kształcie serduszek.
lukrowanie
Technik zdobienia ciastek jest wiele, począwszy od wypiekania ich w określonym kształcie. Najczęściej są one lukrowane na różne kolory. Lukier łatwo przygotować, a po dodaniu do niego barwników, na ciastkach możemy stworzyć nawet cały obrazek w wielu odcieniach. Słodycze są także zdobione gotowymi elementami czy figurkami. Nie raz widzimy w gablocie w cukierni muffiny wyglądające jak postacie z bajek lub te z przyczepionymi falbanami niczym suknia baletnicy lub kokardami. Cukiernicy prześcigają się w tworzeniu pięknych zdobień. Tym samym ciastka za ich sprawą są coraz bardziej fantazyjne i ciężko się im oprzeć.