Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych rodzajów ciast do wypieków. Nie wymaga dużego nakładu pracy, ponieważ robi się je bez czasochłonnego zagniatania i wyrastania. Osoby niedoświadczone w kuchni mogą mieć jednak początkowo problem z jego przygotowaniem. Na szczęście stosując się do kilku podstawowych zasad, można w prosty sposób przygotować ciasto bez większych trudności.
Podstawowe składniki na ciasto
Do przygotowania kruchego ciasta nie jest potrzebna duża liczba składników. Najważniejsze z nich to mąka i tłuszcz, w proporcjach 2:1. Najlepszym rodzajem tłuszczu, który sprawdzi się do wypieków będzie masło. Nie zalecane są za to produkty masłopodobne zawierające wodę. Wiele gospodyń domowych zamiast masła stosuje smalec. Nadaje on wypiekom jeszcze bardziej kruchej konsystencji. Ze względu na jego specyficzny smak najlepiej jest wymieszać go z masłem w stosunku 1:1, dzięki temu dobrze będzie się komponował ze słodkimi wypiekami. Osoby z nietolerancją na mleko mogą natomiast wykorzystać margaryny roślinne lub tłuszcz kokosowy. Najlepszy rodzaj mąki jaki sprawdzi się w przypadku kruchych ciast to mąka pszenna. Dodatkowo potrzebne będą żółtka jaj i cukier. Jeśli zastosujemy więcej żółtek, ciasto będzie w konsystencji wilgotniejsze, natomiast większe proporcje mąki sprawią, że stanie się ono twardsze, a przy tym łatwiejsze w rozwałkowaniu.
Przygotowanie ciasta
W piekarniach i cukierniach stosowane są zazwyczaj maszyny do produkcji ciastek kruchych. W domowych warunkach można poradzić sobie jednak bez konieczności posiadania specjalistycznego sprzętu. Aby osiągnąć kruchą i delikatną strukturę ciasta należy wyrabiać je w odpowiedniej temperaturze. Masło do przygotowywania ciasto musi być mocno schłodzone, a ogrzewanie dłońmi powinno być ograniczone. Wstępnie powinno się pokroić masło w kostkę i zmieszać za pomocą noża. Następnie należy zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na około godzinę. Ciasto kruche najłatwiej będzie rozwałkować po nakryciu go z obu stron folią spożywczą. Ciasto kruche znakomicie nadaje się do przygotowania tarty czy jako spód sernika.