Pizzerie mają w swoim menu pizze o najróżniejszym składzie. Mówi się, że prawdziwa pizza zawiera tylko ciasto, które jest podstawą, sos pomidorowy i ser. Te spotykane w naszych krajowych pizzeriach bardzo odbiegają od tego schematu. Mamy pizze z owocami morza, z kurczakiem, salami, tuńczykiem, kukurydzą, ananasem, wegetariańską itd. Jej skład zależy od naszego indywidualnego smaku.
Chyba większość miłośników tego włoskiego dania zgodzi się ze stwierdzeniem, że to właśnie ciasto jest najważniejsze. Według włoskiego przepisu potrzebujemy 250 gram włoskiej mąki, drobno mielonej typu „00”, ale takiej w naszym kraju nie ma. W tym przypadku można ją zastąpić mąką szymanowską. Potem będziemy potrzebować 150 gram ciepłej wody, następnie rozpuszczamy w niej 15 gram drożdży-najlepsze będą drożdże piwne i 5 gram soli. Po ich rozpuszczeniu drożdże należy wlać do mąki, dodajemy sól. I możemy iść do klubu.
Przystępujemy do wyrabiania 10 minut wystarczy. Gotowe ciasto nakłuwamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed jego nałożeniem, blachę wysmarować oliwą i obsypać mąką. Ciasto powinno być cieniutkie,a dodatki to już sprawa wyboru każdego z nas.