Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana i w zależności od danego regionu Włoch możemy spotkać w restauracjach dominację określonych składników potraw. Posiłki oparte są najczęściej na mące, warzywach, owocach morza, aromatycznych ziołach i zdrowej oliwie. Posiłki przygotowywane są z należyta starannością i dbałością o każdy detal.
wyborny smak i wspaniały aromat
Pomimo, że potrawy kuchni włoskiej nie należą do najtrudniejszych w wykonaniu, potrafią oczarować wybornym smakiem i wspaniałym aromatem. Doskonałe połączenie składników i estetyka to priorytety w kuchni włoskiej. Przed obiadem nierzadko podawane są przystawki (na przykład grzanki z oliwą i pomidorami, lekka zupa), zaś po posiłku deser. Część smacznych włoskich deserów podawana jest także w Polsce - jak chociażby tiramisu czy panna cotta. Włosi uwielbiają również pyszne lody i owocowe sorbety. Zarówno przystawki, obiady, jak i desery podawane są z odpowiednią otoczką, aby nie tylko dobrze smakowały, ale również ładnie wyglądały i pobudzały tym samym apetyt.