Włoska kawa znana i chętnie pita jest od wieków. Tajemnicą tego magicznego napoju jest sposób uzyskiwania ziarenek, które przygotowywane są poprzez skrupulatnie kontrolowany proces upalania przy zastosowaniu odpowiednich temperatur. Dzięki temu możemy mówić o kawie jasno oraz ciemno palonej, które różnią się z jednej strony zapachem,a z drugiej również i posmakiem.
„quahwah"
Podczas gdy pierwsze są nieco delikatniejsze i subtelniej wyrażają specyficzny smak włoskiej kawy, w tych drugich można poczuć pewną gorycz, sprawiającą, że napój staje się zdecydowanie mocniejszy. Ogólnie pochodzenie słowa kawa jest ściśle związane prawdopodobnie z tureckim określeniem „kahweh". Niektóre źródła podają także, że chodzi o arabskie sformułowanie „quahwah". Tak czy inaczej najwięcej legend łączących się z odkryciem kawy wiąże się zwłaszcza z egipską prowincją Kaffa, na terenie której napar ten rzekomo przyrządzono po raz pierwszy. Bez względu na to, jakie rodzaje kawy szczególnie przypadają nam do gustu, warto wiedzieć, że wbrew temu co powszechnie się utarło na temat owego napoju, filiżanka kawy dziennie zwiększa zdrowotność i ogranicza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.