Jednym z najchętniej pijanych napojów o poranku na całym świecie jest kawa, która nie tylko potrafi nas skutecznie postawić na nogi i zmotywować do działania, ale również pita w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Kawa to nie tylko napój, który wybudza nas ze snu, ale również pomaga się zrelaksować i odprężyć po ciężkim dniu. Jaki rodzaj kawy wybieramy najchętniej o poranku? Intensywne espresso, caffe latte, a może cappuccino z dużym dodatkiem mleka? Najchętniej pijaną kawą na całym świecie jest kawa flat white, którą nie tylko można delektować się w kawiarni, ale również szybko przygotować w domu bez zbędnych kosztów - potrzeba Ci tylko dobrej jakości ziaren kawowca oraz ulubionego mleka (krowiego lub roślinnego).
Czym jest kawa "flat white"?
Flat white to kawa, której początki przypadają na przełom lat 70. i 80. - składa się z podwójnego espresso oraz odpowiednio spienionego mleka (najlepiej spienia się mleko półtłuste, jednakże przy zastosowaniu odpowiedniej techniki uda nam się spienić nawet mleko roślinne). Jak wskazuje sama nazwa kawy flat white kluczem do otrzymania tego napoju jest odpowiednie przygotowanie mleka - powinno być ono "płaskie", a nie tak jak w przypadku frappe lub cappuccino puszyste i lekkie. Najlepszym rozwiązaniem do przygotowania napoju kawowego jest wykorzystanie ekspresu, ponieważ w taki sposób szybko osiągniemy idealną konsystencję flat white.
Jak przygotować flat white?
Jak przygotować kawę flat white bez konieczności wychodzenia z domu? Wystarczy podążać za prostymi przepisami dostępnymi na stronach internetowych, aby odkryć nowe propozycje przygotowania kawy. W dzisiejszych czasach bez większego problemu można tworzyć kultowe kawy podawane w kawiarniach w domowych warunkach. Aby o poranku delektować się smakiem flat white, wystarczy zaparzyć podwójne espresso w ekspresie o objętości 40 lub 60 ml. Następnie należy podgrzać mleko i za pomocą duszy lub specjalnego spieniacza, delikatnie je spienić - mleko powinno wahać się w temperaturze od 60 do 70 stopni Celsjusza. Jak połączyć kawę z mlekiem? Wystarczy, że szybko przelejesz spienione mleko do espresso. Oryginalnie, flat white pije się bez cukru ani żadnych innych słodzików, jednakże jest to kwestia, którą należy rozważyć według indywidualnych upodobań i gustów
Kiedy najlepiej pić flat white?
Flat white jest kawą z dodatkiem mleka, jednakże wbrew pozorom nie jest wcale kawą o małym poziomie kofeiny, dlatego jest ona idealną propozycją na sam początek dnia, a także na przerwę podczas pracy. Flat white pozwala delektować się aromatem podwójnego espresso i delikatnym smakiem mleka, dzięki czemu będzie idealnym napojem dla amatorów, jak i smakoszy kawy. Chociaż prawidłowe przygotowanie flat white w domu może wydawać się sporym wyzwaniem, to jednak po kilku próbach z pewnością będziemy przygotowywać napój w iście profesjonalny sposób.