Spieniacz do mleka to urządzenie, które łączy w sobie wiele funkcji. Za pomocą jednego, niewielkiego sprzętu możemy podgrzać i spienić mleko. Zazwyczaj używa się go do przyrządzenia kawy, jednak funkcjonalność spieniacza może być o wiele szersza. Przy jego pomocy możemy przygotować doskonałe cappuccino, kakao, a także inne napoje.
na co zwrócić uwagę ?
Na rynku dostępne są różne spieniacze, które różnią się przede wszystkim jakością,a co za tym idzie ceną. Obecnie spieniacze do mleka są proste w obsłudze i raczej niemożliwe jest niewłaściwe ich użycie. Z pewnością jednak poszczególne sprzęty różnią się między sobą tym, jak wygląda spienione mleko w ostatecznej fazie. Dobre urządzenie powinno mieć możliwość spieniania na zimno, na ciepło, a dodatkowo także dysponować funkcją podgrzewania. Nie bez znaczenia jest także wygląd sprzętu. Najczęściej stoi ono w kuchni, w widocznym miejscu. Warto zatem wybrać taki desing, który będzie pasował do wyglądu naszego wnętrza.
Również kolorystykę można zharmonizować z barwami obecnymi w kuchni. Jeśli wybierzemy dobrej klasy elektryczny spieniacz będzie nam służył przez lata. Powstałą w wyniku spienienia piankę dodaje się do przygotowanego wcześniej napoju - kawy, kakao, cappuccino. Ciekawym (i smacznym) pomysłem jest posypanie powstałej z spienienia pianki czekoladą, lub odrobiną cynamonu. Taki napój umili nam każde popołudnie i sprawi, że na chwilę poczujemy się wyjątkowo. Również nasi goście będą pod wrażeniem, gdy podamy im oryginalną, ładnie wyglądająca kawę, a nie zwykłą małą czarną.