Kuchnia polska ukształtowała się pod wpływem wielu przemian historycznych — ulegała wpływom oraz zmianom regionalnym, a także wpływom obcego pochodzenia. Na Podkarpaciu szeroko dostępna jest kuchnia regionalna, która pełna jest aromatycznych potraw, których głównymi składnikami są grzyby, dziczyzna, ziemniaki, ser, kapusta pieczona, a także pieczone w piecach proziaki. Wszystkie dania są przygotowywane zarówno w tradycyjnym wydaniu, jak i w wydaniu zmodernizowanym z nutką ekstrawagancji. Kuchnię staropolską można znaleźć w przytulnych gospodach, a także lokalnych karczmach, w których dostępna jest również muzyka na żywo.
grill
W wielu przestrzeniach wypoczynkowych dostępne są chaty grillowe, w których można skosztować różnorodnych przysmaków mięsnych — odpowiednio doprawionych, przysmażonych oraz podanych na talerzu. Grillowanie swojego jedzenie to prawdziwa przyjemność, ponieważ można spędzić miło czas z rodziną i przyjaciółmi. Ciekawym pomysłem na zasmakowanie kuchni staropolskiej jest wybranie się do lokalów, w których od podstaw powstaje między innymi chleb, który jest wypiekany w tradycyjnym piecu chlebowym. W takich miejscach warto skosztować chleba ze smalcem, wędzonych wędlin, a także ryb oraz wielu innych smakołyków, które powstały z produktów naturalnych.
smaki kuchni staropolskiej
Kuchnia staropolska Rzeszów to przede wszystkim proste dania, które powstały na bazie naturalnych produktów, dzięki czemu otrzymujemy wyraziste smaki, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Staropolska kuchnia to przede wszystkim grzyby, ryby oraz dziczyzna, która była podawana z różnorodnymi sosami. Kucharze wykorzystywali powszechnie dostępne produkty, które urozmaicali poprzez dodawanie octu, cytryn, a także owoców i przypraw. Smaki kuchni staropolskiej nie tylko chwaliła sobie polska szlachta, ale również dygnitarze zagraniczni.