Blachy oraz formy piekarnicze, aby służyły nam przez lata użytkowania w pierwotnym stanie, muszą być odpowiednio pielęgnowane. Jak dbać o sprzęt cukierniczy, aby służył nam jeszcze dłużej i zachowywał swoje właściwości? Jak dbać i jak składować blachy, foremki i formy do pieczenia ciastek, ciast, tortów oraz chlebów?
Przed pierwszym użyciem...
Niezwykle ważnym elementem w pielęgnacji blach i form do pieczenia jest ich odpowiednie przygotowanie do pracy. Przed pierwszym użyciem wszystkie metalowe produkty należy dokładnie umyć, wygrzać w piecu w temperaturze ok. 100 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut, a następnie pokryć warstwą oleju roślinnego i pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Wygrzać należy również formy piekarnicze pokryte silikonem, jednakże należy je dokładnie wygrzewać w temperaturze ok. 250 stopni Celsjusza przez około godzinę. Niektóre powierzchnie form pokryte specjalnymi materiałami nie wymagają wypalania.
Czyszczenie blach i form piekarniczych
Oczywiście po każdym użyciu blachy oraz formy piekarnicze powinny zostać odpowiednio wyczyszczone, dlatego niezwykle ważny jest wybór odpowiedniego preparatu do czyszczenia produktów metalowych. Najskuteczniejszym sposobem jest zalanie środkiem blachy lub foremki i dokładne spłukanie jej wodą po wyznaczonym czasie, który jest zależny od stopnia zabrudzenia. Jeżeli do pieczenia wybierzesz ocynkowane blaszki, pamiętaj, że nie nadają się one do mycia w zmywarce, ponieważ prawdopodobnie pojawi się na nich rdza. W ich przypadku niezwykle ważne jest dokładne umycie, a następnie wytarcie do sucha. Przy takich blaszkach zdecydowanie lepiej stosować jest papier do pieczenia, ponieważ przy kontakcie z kwasami owoców może dojść do ich ciemnego wybarwienia. Wyposażenie cukierni najczęściej składa się z blaszek z powłoką nieprzywierającej. Jak sobie z nimi poradzić? Przede wszystkim należy pamiętać, aby nie kroić w nich ciast, co zapobiegnie rysowaniu powierzchni. Należy również unikać mycia w zmywarce, a także nagłych zmian temperatur, które mogą doprowadzić do stracenia przez blaszkę swoich cennych właściwości.
Jak przechowywać blaszki do pieczenia?
Chyba najprostszym rozwiązaniem jest przechowywanie blaszek ułożonych jedna na drugiej w szafce, szufladzie lub po prostu w piekarniku!