Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów grillów – gazowe, węglowe, elektryczne i indukcyjne. Grill gazowy jest stosunkowo łatwy w obsłudze. W tego typu grillu bardzo szybko osiągnąć można pożądana temperaturę i również jej kontrola staje się prostsza. Temperaturę można utrzymywać przez odpowiednią ilość czasu, dzięki czemu można bardzo łatwo przyrządzić na tym grillu np. bardzo soczyste mięso.
wybór
Grill węglowy rozgrzewa się długo i aby go rozpalić używać trzeba często rozmaitych rozpałek. Ten grill nie umożliwia kontrolowania temperatury, jednak potrawy na nim przyrządzone zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Grill elektryczny, podobnie jak ten gazowy, szybko nabiera odpowiednią temperaturę. Te urządzenia często mają poręczne, małe rozmiary więc można ustawić je nawet na najmniejszym tarasie. Grill indukcyjny to swoista nowość na rynku tych urządzeń gastronomicznych. Stosowanie tego typu grilla zapewnia higienę w przyrządzaniu potraw. Urządzenia typu Roller Grill są poza tym bardzo energooszczędne.