08.02.2024

Zakwas z czerwonych buraków, jak go przygotować?

Zakwas z czerwonych buraków, jak go przygotować?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Tomasz Adamczyk
omasz jest entuzjastą ogrodnictwa i ekspertem od pielęgnacji roślin. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące uprawy roślin w ogrodzie i na balkonie, dbania o trawniki oraz tworzenia harmonijnych kompozycji roślinnych.
Udostępnij

Buraki znane są na całym świecie, a w Polsce kojarzą się przede wszystkim z ćwikłą oraz w postaci wytrawnego barszczu z uszkami podczas Wigilii. W burakach znajdują się ogromne pokłady witamin, minerałów oraz związków roślinnych, dzięki czemu wprowadzone do naszej codziennej diety mogą wmocnić nasz układ odpornościowy, poprawić wydolność układu krążenia, a także polecane są do spożywania osobom z anemią. Chociaż buraki są cennym źródłem witamin, to jednak ich obróbka w wysokich temperaturach może doprowadzić do wypłukania z nich cennych właściwości, dlatego, aby zyskać pełnie smaku i witamin z buraków polecane są one w codziennej diecie w formie liofilizowanych chipsów z buraka, soków lub zakwasu.


Co jest lepsze: sok czy zakwas z buraków?

Właściwości soku, jak i zakwasu z buraków są niezwykle podobne, jednakże jeżeli chodzi o samodzielne przygotowanie wspomnianych napojów, może okazać się, że zrobienie soku będzie znacznie trudniejsze niż przygotowania zakwasu W przypadku soku z buraka, koniecznie musimy obrać warzywo, a następnie je wycisnąć oraz spróbować pozbyć się trudnych plam z przestrzeni kuchennej — taki wysiłek może nas skłonić do sięgnięcia po sok z buraka ze sklepowej półki, w którym jednak mogą znajdować się już konserwanty. Zakwas z buraków możesz natomiast przygotować samodzielnie w domu, dodatkowo wzbogacając go aromatami ulubionych przypraw!

Przepis na zakwas z buraków

Czego potrzebujesz?
3 kg buraków
6 ząbków czosnku
3 litry przegotowanej i ostudzonej wody
2 łyżki soli
ziele angielskie i liść laurowy
1 łyżka pieprzu całego
5 litrowy słoik z zakrętką

Przygotowanie:
1) Porządnie umyj buraki, aby ich nie obierać i pokrój w grube plastry.
2) Warzywo układaj w dużym słoiku i przekładaj je czosnkiem oraz przygotowanymi przyprawami.
3) Kiedy ułożysz wszystkie buraki, całość zalej wodą z solą, tak aby buraki były przykryte. Tak przygotowany słoik zabezpiecz nakrętką.
4) Słoik odstaw na ok. 7 dni w ciemne miejsce i po tym czasie odcedź zakwas i przelej do świeżego słoika.
5) Taki zakwas możesz przechowywać w lodówce.
6) Pamiętaj, aby przecedzonych buraków nie wyrzucać! Świetnie sprawdzą się w formie sałatki do obiadu razem z cebulką i jabłkiem.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Na pewno przygotuję zakwas z tego przepisu.
~Anna
08.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Interesujący przepis.
~Edyta
08.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności