Najlepsze Porady KulinariaZakwas z czerwonych buraków, jak go przygotować? Ocena 5 na podstawie 2 komentarzy

Zakwas z czerwonych buraków, jak go przygotować?

Zakwas z czerwonych buraków, jak go przygotować?

Buraki znane są na całym świecie, a w Polsce kojarzą się przede wszystkim z ćwikłą oraz w postaci wytrawnego barszczu z uszkami podczas Wigilii. W burakach znajdują się ogromne pokłady witamin, minerałów oraz związków roślinnych, dzięki czemu wprowadzone do naszej codziennej diety mogą wmocnić nasz układ odpornościowy, poprawić wydolność układu krążenia, a także polecane są do spożywania osobom z anemią. Chociaż buraki są cennym źródłem witamin, to jednak ich obróbka w wysokich temperaturach może doprowadzić do wypłukania z nich cennych właściwości, dlatego, aby zyskać pełnie smaku i witamin z buraków polecane są one w codziennej diecie w formie liofilizowanych chipsów z buraka, soków lub zakwasu.


Co jest lepsze: sok czy zakwas z buraków?

Właściwości soku, jak i zakwasu z buraków są niezwykle podobne, jednakże jeżeli chodzi o samodzielne przygotowanie wspomnianych napojów, może okazać się, że zrobienie soku będzie znacznie trudniejsze niż przygotowania zakwasu W przypadku soku z buraka, koniecznie musimy obrać warzywo, a następnie je wycisnąć oraz spróbować pozbyć się trudnych plam z przestrzeni kuchennej — taki wysiłek może nas skłonić do sięgnięcia po sok z buraka ze sklepowej półki, w którym jednak mogą znajdować się już konserwanty. Zakwas z buraków możesz natomiast przygotować samodzielnie w domu, dodatkowo wzbogacając go aromatami ulubionych przypraw!

Przepis na zakwas z buraków

Czego potrzebujesz?
3 kg buraków
6 ząbków czosnku
3 litry przegotowanej i ostudzonej wody
2 łyżki soli
ziele angielskie i liść laurowy
1 łyżka pieprzu całego
5 litrowy słoik z zakrętką

Przygotowanie:
1) Porządnie umyj buraki, aby ich nie obierać i pokrój w grube plastry.
2) Warzywo układaj w dużym słoiku i przekładaj je czosnkiem oraz przygotowanymi przyprawami.
3) Kiedy ułożysz wszystkie buraki, całość zalej wodą z solą, tak aby buraki były przykryte. Tak przygotowany słoik zabezpiecz nakrętką.
4) Słoik odstaw na ok. 7 dni w ciemne miejsce i po tym czasie odcedź zakwas i przelej do świeżego słoika.
5) Taki zakwas możesz przechowywać w lodówce.
6) Pamiętaj, aby przecedzonych buraków nie wyrzucać! Świetnie sprawdzą się w formie sałatki do obiadu razem z cebulką i jabłkiem.

Dodaj komentarz

Edyta
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Interesujący przepis.

Anna
Dodano:
0
0

Na pewno przygotuję zakwas z tego przepisu.


Najciekawsze wpisy

Przeczytaj również inne porady

Ostatnio komentowane porady

Polecam Maxton
To straszne jak bardzo ból nowotworowy może wpłynąć na...
Warto się regularnie badać i nigdy nie lekceważyć...
Leczenie żylaków w klinice Belvedere na wysokim poziomie.
porada: Sokowirówka
Zakup sokowirówki i robienie własnych soków to zdecydowanie...
Warto zainwestować takie pieniądze w świetny piec do pizzy.
porada: Sokowirówka
Moje dzieci uwielbiają świeże soki z warzyw i owoców,...
Domowy chleb to na pewno jest to co lubię najbardziej