Najlepsze Porady KulinariaSekret idealnych pierniczków Ocena 5 na podstawie 4 komentarzy

Sekret idealnych pierniczków

Sekret idealnych pierniczków

Święta coraz bliżej, więc jest to jedna z ostatnich chwil, aby zabrać się do pieczenia pierniczków, które nie tylko będą świetną przekąską, ale również idealnym elementem dekoracyjnym choinki lub prezentem dla naszych bliskich. Zarówno domowe, jak i kupne pierniczki są niezwykle aromatyczne i swoją świeżość utrzymują przez długi czas, dzięki czemu można je upiec na długo przed świętami i przechowywać przez nawet kilka miesięcy — nawet taki zabieg jest polecany, ponieważ właśnie wtedy pierniczki zaczną nabierać prawdziwego smaku. Jak zrobić domowe pierniczki? Poznaj prosty przepis i zobacz, czy są lepsze niż ze sklepu!


niezbędne składniki

Składniki:
300 g mąki pszennej
100 ml miodu
40 g cukru pudru
50 g masła
1 jajo
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka przyprawy do piernika

Przygotowanie

Miękkie masło wymieszaj na stolnicy razem z mąką, miodem, a następnie dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy oraz opcjonalnie posiekaną drobno skórę pomarańczy. Ciasto zagnieć i dość grubo rozwałkuj, ok. 0,5 cm, ponieważ im ciasto będzie cieńsze, tym twardsze będą pierniczki w ostatecznym rozrachunku. Wykrawaj pierniczki w wybrane kształty i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 lub 12 minut. Całość udekoruj lukrem lub kolorowymi pisakami jadalnymi.

Pierniki w czekoladzie

Na sklepowych półkach często widzimy pierniki w czekoladzie, które również zachwycają swoim smakiem i świetnie będą się prezentować na świątecznym stole. Jaki jest sekret idealnym pierniczków? Linie do produkcji pierników umożliwiają perfekcyjny wyrób ciasta, a następnie jego wypieczenie i oblanie czekoladą, która jest odpowiedzialna nie tylko za trwałość pierniczków, ale również za ich miękkość. Maszyny cukiernicze umożliwiają otrzymanie wielu kształtów i wzorów pierniczków, np. ze znakami firmowymi czy przetłoczeniami, dzięki czemu bez większego problemu będzie można wykończyć je w świątecznym designie. Zaprawione przyprawami korzennymi pierniczki w zimnym i suchym miejscu można przechowywać kilka miesięcy.

Dodaj komentarz

Ada
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Warto wypróbować ten przepis.

Maja
Dodano:
0
0

Pierniki wyszły przepyszne!

Xxxx
Dodano:
0
0

Super przepis, pierniczki wyszły pyszne!

Nela
Dodano:
0
0

Muszę wypróbować ten przepis :)


Najciekawsze wpisy

Przeczytaj również inne porady

Ostatnio komentowane porady

Polecam Maxton
To straszne jak bardzo ból nowotworowy może wpłynąć na...
Warto się regularnie badać i nigdy nie lekceważyć...
Leczenie żylaków w klinice Belvedere na wysokim poziomie.
Zupa cebulowa świetnie smakuje.
Uwielbiam owoce liofilizowane.
porada: Kuchnia włoska
Kuchnia włoska to dokładnie mój klimat.
Moim zdaniem najlepsza kuchnia na świecie. Dobrze...