08.02.2024

Sekret idealnych pierniczków

Sekret idealnych pierniczków

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Tomasz Adamczyk

omasz jest entuzjastą ogrodnictwa i ekspertem od pielęgnacji roślin. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące uprawy roślin w ogrodzie i na balkonie, dbania o trawniki oraz tworzenia harmonijnych kompozycji roślinnych. Jeśli uwielbiasz pracować w ogrodzie i chcesz dowiedzieć się więcej o roślinach, śledź publikacje Tomasza.

Udostępnij

Święta coraz bliżej, więc jest to jedna z ostatnich chwil, aby zabrać się do pieczenia pierniczków, które nie tylko będą świetną przekąską, ale również idealnym elementem dekoracyjnym choinki lub prezentem dla naszych bliskich. Zarówno domowe, jak i kupne pierniczki są niezwykle aromatyczne i swoją świeżość utrzymują przez długi czas, dzięki czemu można je upiec na długo przed świętami i przechowywać przez nawet kilka miesięcy — nawet taki zabieg jest polecany, ponieważ właśnie wtedy pierniczki zaczną nabierać prawdziwego smaku. Jak zrobić domowe pierniczki? Poznaj prosty przepis i zobacz, czy są lepsze niż ze sklepu!


niezbędne składniki

Składniki:
300 g mąki pszennej
100 ml miodu
40 g cukru pudru
50 g masła
1 jajo
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka przyprawy do piernika

Przygotowanie

Miękkie masło wymieszaj na stolnicy razem z mąką, miodem, a następnie dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy oraz opcjonalnie posiekaną drobno skórę pomarańczy. Ciasto zagnieć i dość grubo rozwałkuj, ok. 0,5 cm, ponieważ im ciasto będzie cieńsze, tym twardsze będą pierniczki w ostatecznym rozrachunku. Wykrawaj pierniczki w wybrane kształty i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 lub 12 minut. Całość udekoruj lukrem lub kolorowymi pisakami jadalnymi.

Pierniki w czekoladzie

Na sklepowych półkach często widzimy pierniki w czekoladzie, które również zachwycają swoim smakiem i świetnie będą się prezentować na świątecznym stole. Jaki jest sekret idealnym pierniczków? Linie do produkcji pierników umożliwiają perfekcyjny wyrób ciasta, a następnie jego wypieczenie i oblanie czekoladą, która jest odpowiedzialna nie tylko za trwałość pierniczków, ale również za ich miękkość. Maszyny cukiernicze umożliwiają otrzymanie wielu kształtów i wzorów pierniczków, np. ze znakami firmowymi czy przetłoczeniami, dzięki czemu bez większego problemu będzie można wykończyć je w świątecznym designie. Zaprawione przyprawami korzennymi pierniczki w zimnym i suchym miejscu można przechowywać kilka miesięcy.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Muszę wypróbować ten przepis :)
~Nela
08.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Super przepis, pierniczki wyszły pyszne!
~Xxxx
08.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pierniki wyszły przepyszne!
~Maja
08.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Warto wypróbować ten przepis.
~Ada
08.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności