08.02.2024

Przepis na udane ciasto kruche

Przepis na udane ciasto kruche

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Michał Lewandowski

Michał jest pasjonatem finansów osobistych i ekspertem w dziedzinie oszczędzania i inwestowania. Jego artykuły zawierają praktyczne porady dotyczące budżetowania, zarządzania finansami oraz pomnażania majątku. Jeśli chcesz lepiej zarządzać swoimi pieniędzmi i osiągnąć finansową niezależność, warto śledzić publikacje Michała.

Udostępnij

Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych rodzajów ciast do wypieków. Nie wymaga dużego nakładu pracy, ponieważ robi się je bez czasochłonnego zagniatania i wyrastania. Osoby niedoświadczone w kuchni mogą mieć jednak początkowo problem z jego przygotowaniem. Na szczęście stosując się do kilku podstawowych zasad, można w prosty sposób przygotować ciasto bez większych trudności.


Podstawowe składniki na ciasto

Do przygotowania kruchego ciasta nie jest potrzebna duża liczba składników. Najważniejsze z nich to mąka i tłuszcz, w proporcjach 2:1. Najlepszym rodzajem tłuszczu, który sprawdzi się do wypieków będzie masło. Nie zalecane są za to produkty masłopodobne zawierające wodę. Wiele gospodyń domowych zamiast masła stosuje smalec. Nadaje on wypiekom jeszcze bardziej kruchej konsystencji. Ze względu na jego specyficzny smak najlepiej jest wymieszać go z masłem w stosunku 1:1, dzięki temu dobrze będzie się komponował ze słodkimi wypiekami. Osoby z nietolerancją na mleko mogą natomiast wykorzystać margaryny roślinne lub tłuszcz kokosowy. Najlepszy rodzaj mąki jaki sprawdzi się w przypadku kruchych ciast to mąka pszenna. Dodatkowo potrzebne będą żółtka jaj i cukier. Jeśli zastosujemy więcej żółtek, ciasto będzie w konsystencji wilgotniejsze, natomiast większe proporcje mąki sprawią, że stanie się ono twardsze, a przy tym łatwiejsze w rozwałkowaniu.



Przygotowanie ciasta

W piekarniach i cukierniach stosowane są zazwyczaj maszyny do produkcji ciastek kruchych. W domowych warunkach można poradzić sobie jednak bez konieczności posiadania specjalistycznego sprzętu. Aby osiągnąć kruchą i delikatną strukturę ciasta należy wyrabiać je w odpowiedniej temperaturze. Masło do przygotowywania ciasto musi być mocno schłodzone, a ogrzewanie dłońmi powinno być ograniczone. Wstępnie powinno się pokroić masło w kostkę i zmieszać za pomocą noża. Następnie należy zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na około godzinę. Ciasto kruche najłatwiej będzie rozwałkować po nakryciu go z obu stron folią spożywczą. Ciasto kruche znakomicie nadaje się do przygotowania tarty czy jako spód sernika.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Dobry przepis na kruche ciasto
~Ela
08.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Spróbuję przyrządzić wypieki z tego przepisu.
~Natalia
08.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Ciasto wyszło przepyszne, super przepis.
~Joanna
08.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności