08.02.2024

PIZZERIE

PIZZERIE

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Tomasz Adamczyk
omasz jest entuzjastą ogrodnictwa i ekspertem od pielęgnacji roślin. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące uprawy roślin w ogrodzie i na balkonie, dbania o trawniki oraz tworzenia harmonijnych kompozycji roślinnych.
Udostępnij

Pizzerie mają w swoim menu pizze o najróżniejszym składzie. Mówi się, że prawdziwa pizza zawiera tylko ciasto, które jest podstawą, sos pomidorowy i ser. Te spotykane w naszych krajowych pizzeriach bardzo odbiegają od tego schematu. Mamy pizze z owocami morza, z kurczakiem, salami, tuńczykiem, kukurydzą, ananasem, wegetariańską itd. Jej skład zależy od naszego indywidualnego smaku.


Chyba większość miłośników tego włoskiego dania zgodzi się ze stwierdzeniem, że to właśnie ciasto jest najważniejsze. Według włoskiego przepisu potrzebujemy 250 gram włoskiej mąki, drobno mielonej typu „00”, ale takiej w naszym kraju nie ma. W tym przypadku można ją zastąpić mąką szymanowską. Potem będziemy potrzebować 150 gram ciepłej wody, następnie rozpuszczamy w niej 15 gram drożdży-najlepsze będą drożdże piwne i 5 gram soli. Po ich rozpuszczeniu drożdże należy wlać do mąki, dodajemy sól.  I możemy iść do klubu.
Przystępujemy do wyrabiania 10 minut wystarczy. Gotowe ciasto nakłuwamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed jego nałożeniem, blachę wysmarować oliwą i obsypać mąką. Ciasto powinno być cieniutkie,a dodatki to już sprawa wyboru każdego z nas.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Wypróbuje ten przepis na ciasto do pizzy.
~Weronika
08.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Wychodzi świetna pizza z tego przepisu. Moje dzieci pytały o dokładki. Polecam
~mama ANIA
08.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Włoska pizza najlepiej smakuje gdy jest na cienkim cieście.
~Patka
08.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności