Włoskie dania są bardzo smaczne. Wbrew pozorom nie są jednak trudne do przygotowania. I to jest właśnie ciekawe w włoskiej kuchni - prostota przygotowania połączona z zachwycającym efektem końcowym i wybornym smakiem. Każdy z nas zna takie dania jak spaghetti, pizza czy też potrawy z owoców morza. Włosi je uwielbiają i jedzą na co dzień.
przystawki, zupy
Włoskie dania to także wyśmienite zupy - przede wszystkim minestrone, ale też zdrowa zupa cebulowa. We Włoszech przed podaniem gorącego posiłku zazwyczaj serwuje się przystawki - tak zwane antipasti. Może to być między innymi chrupiąca grzanka z czosnkiem i oliwą z oliwek albo carpaccio z łososia. Bardzo popularne są także antipasti z frutti di mare. Włosi uwielbiają owoce morza i dodają je do różnych potraw - także do przystawek. Jedną z najbardziej popularnych przystawek jest zatem kalmar z farszem, a także krewetka smażona w głębokim oleju.
zdrowa kuchnia
Kuchnia włoska zachwyca wspaniałym smakiem i aromatem. Spotkamy tu wiele przypraw, a także zdrowych warzyw. Włosi jedzą zdrowo i aromatycznie. Lubią zjeść smacznie, ale przywiązują też niemałą uwagę do tego, w jaki sposób podana jest potrawa. Do wielu włoskich dań serwowane jest czerwone wino, które podkreśla smak posiłku.